Yeni Bir Bakış İçin Johari Penceresi


Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /home/u1098830/public_html/wp-includes/class-requests.php on line 24

Hayatımız boyunca gelişiyor ve geliştiriyoruz. Ancak gelişimlerimizin pozitif bir ivmeye sahip olması için önceliğimizin kendimizi tanımak olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden Amerikalı psikolog John Luft ve Harry Ingham’ın geliştirdikleri Johari Penceresi konusuna değinmek istiyorum.

İnsanlar, çok boyutlu düşünebilir ve algıyı farklı yönlendirebilirler. Bu yüzden kendini tanıma ve kendisini başkasının nasıl tanıdığı konusunda bazı çelişkiler yaşanabilir. Bu konuda yapılan çalışmalardan bir tanesi 1955 yılında Los Angeles Üniversitesi’nde John Luft ve Harry Ingham tarafından yapılmıştır. Aslında çalışmanın başında grup dinamikleri üzerine çalışılırken süreç Johari Penceresi’ne evrilmiştir. Ortalama 50 sorudan oluşan testleri sayesinde alanınızı belirleyebiliyor ve kendinizi tanıyabiliyorsunuz.

Johari Penceresi

Johari Penceresi 4 alandan oluşmaktadır ve iletişim becerilerini geliştirmek üzere tasarlanmış bir modele sahiptir. Pencere içerisinde kişinin kendini daha iyi tanıması için; açık alan, kör alan, saklı alan ve bilinmeyen alan vardır. Şimdi dilerseniz bu 4 alana bakarak en etkili tanıma ve tanıştırma limitlerini inceleyebiliriz.

johari-penceresi-resim-2

1) Açık Alan

Kişilerin kendilerini tanıdığı ve çevresindeki kişilerle de rahatça paylaşabileceği alandır. Bu yüzden genellikle özgüveni yüksek insanlarda geniş bir alandır. Duygusal zekası gelişmiş olan bu kişiler geri bildirim almaya odaklıdır ve liderlik potansiyeli yüksek olan kişilerdir.

Bu alanın yatay olarak (yani kör alanı küçültecek şekilde) geliştirilmesi beklenmektedir. Böylece iletişim kayıplarımız daha az olacaktır.

2) Kör Alan

Bu alan genellikle kişinin kendini kabullenmediği ya da farkında olmadığı durumlardır. Dolayısıyla kendini kandırma ve inkar etme durumları bu alan içinde yer almaktadır. Bu alanın küçültülmesi için genellikle düzeltici eleştiriler yapılmaktadır. Bu eleştiriler için ön yargılı olmamak ve kişinin kendini tanıması için düşünmeye ve dinlemeye ihtiyacı vardır.

Ayrıca iş yerlerinde yapılan 360 derece yetkinlik testleri bu alanı öğrenmek ve üzerine detaylı çalışmak için idealdir.

3) Gizli Alan(Saklı Alan)

Bu alan diğer alanlardan farklı olarak tercihe bağlı olarak bazı şeyleri anlatıp anlatmamayla ilgilidir. Kişiler kabul edilme korkusu yaşarlar ve buraya sığınırlar. Dolayısıyla yapılması gereken en önemli şey iyi tanımaya çalışma ve durumu algılayarak kabul etmektir.

Bu alanın büyümesi, sırların ve korkuların artmasına dolayısıyla çevreye duvar örmeye sebep olabilir. Bu durum kişinin içine kapanmasına ve hatta depresyona bile sebep olabilen ciddi bir sorundur.

4) Bilinmeyen Alan

Bu alan kişinin kendisinin de bilmediği durumlardır. Bu alanda bilinçaltındaki durumlar, travmalar veya potansiyel bir hazine yatmaktadır. Bu alanın tanınması ve açık alana taşınması için tetikleyici olaylar gerekir.

Oldukça karışık bir alandır ve kişisel yolculuğunuz da ya da mentorlük, koçluk, danışmanlık gibi hizmetlerle de küçültülmesi mümkündür.

johari-penceresi-resim-1

Johari Penceresi Testi Nedir?

Yukarıda da belirttiğim üzere farklı alanların belirlenmesi ve kişinin kendini tanıması için uygulanan test ortalama 50 sorudan oluşmaktadır. Bu sorular, Her Zaman, Çoğunlukla, Ara Sıra ve Hiçbir Zaman gibi cevapları içeren doğrusal ölçeklendirme methodu ile cevaplanmaktadır. Sonrasında çeşitli hesaplamalar aracılığıyla grafik çizilmektedir. Böylece kendi pencerenizi oluşturmuş olursunuz.

Bu testi uygulayarak kendinize Johari Penceresi’nden bakmak isterseniz buraya tıklayarak Psikolog Erkan Çifte’nin blog sayfasına gidebilirsiniz ve testi hemen yapmaya başlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Pin