Üniversite Tercihleri Ve Endüstri Mühendisliği

Bazı karar verme noktaları hayatlarımız için dönüm noktalarını oluşturuyor. İşte üniversite sınavı senesi ve tercih bu noktalardan biri. Bu yazımda çok stresli geçen seneyi, tercih dönemini ve endüstri mühendisliğini biraz konuşalım istedim.

Sürekli değişen eğitim sistemimiz daha verimli bir hal almaya çalışsa da asla değişmeyen tek bir şey var o da sınavlar. Hayat bir sınavdır parodileri dışında biraz gerçekçi bakarsak azimli bir 12. sınıf öğrencisinin tek istediği liseden mezun olduğu gibi üniversiteye girmesidir.

Bu zorlu ve stresli süreç, yıl sonunda yapılan sınavla son buluyor ve bu sefer sonuç bekleme stresi ve elbette tercih bekleme stresi başlıyor. Şu anda ilk iki aşamayı başarıyla atlattığınız için sizi kutluyor, tercihlerinizin de gönlünüze göre olmasını diliyorum. Ben üniversite sınavını atlatalı bir süre oldu ve dönüp baktığım zaman acaba bu kadar stres yapmama gerek var mıydı diye düşünmeden edemiyorum.

Eğitim ya da psikoloji konusunda tecrübe sahibi olmadığımı belirterek sadece naçizane tavsiyelerimi paylaşmak üzere bu yazıyı yazıyorum. Hazırsanız adım adım ilerleyelim.

endustri-muhendisligi-resim3-tercih2020
Üniversite sınavı sıralamanız istediğiniz/beklediğiniz gibi gelmediyse öncelikle tekrar hazırlanmak mı istersiniz yoksa sıralamanıza göre bir tercih mi yapmak istersiniz?
Eğer üniversite sınavına tekrar hazırlanmayı düşünüyorsanız kendinizi analiz etmeniz gerekiyor.Eğer sıralamanıza göre düşünüyorsanız kendinizi analiz etmeniz gerekiyor.
>Mezun senenizde tekrar ders çalışıp belki yüzlerce soru çözdüğünüz konuları tekrar
çalışmak, tekrar yüzlerce soru çözmeye
hazır mısınız?
>Arkadaşlarınız üniversiteye yerleşmeye başladıkça bu durum sizi olumsuz bir
psikoloji altına alacak mı?
>Kendi kendinize sürekli olarak “acaba” sorusunu soracak mısınız?
>Belki de yıllardır hayalini kurduğunuz o meslekten hemen vazgeçebilecek misiniz?
>Aklınızda hiç olmayan ya da çok ihtimal vermediğiniz bir bölümü okuyabilecek misiniz?
>Hayatınızın sonuna kadar o mesleği yapmaya hazır mısınız?
Üniversite sınavı sıralamanız istediğiniz/beklediğiniz gibi geldi ve tercih yapacaksanız;

>>Önceliğiniz özellikle istediğiniz bir üniversite/şehir var mı? Bence üniversite adı kadar bulunduğu şehir de önemli. Orta ölçek ve üzeri ölçekli şehirlerde bulunan üniversitelerin avantajları oldukça fazla.

>>Ailenizden ayrılıp,başka bir şehirde yaşamaya hazır mısınız? En önemli soru bu bence. Ben aileme çok düşkün olduğum için tercih listemi hazırlarken en fazla 5-6 saatlik bir yolculuk yaşayacağım şehirlerden tercih yapmıştım.

>>Tercih yapacağınız üniversite sizin istediğiniz gibi bir eğitim kalitesine uygun mu? Kendinizi orada geliştirebilir misiniz? Bu gelişim okulla, öğretim görevlileriyle olabileceği gibi kişisel de olabilir.

endustri-muhendisligi-resim2-tercih2020
Tercihlerimden endüstri mühendisliği kesin olacak diyorsanız;

>>Endüstri mühendisliği için her şeyden biraz, hiçbir şeyden tam değil diye düşünüyorsanız kesinlikle yanlış yoldasınız, tekrar düşünün diyebilirim. Hiçbir endüstri mühendisi böyle değildir.

>>Endüstri mühendisliği diğer mühendislik dallarına oranla insanı daha çok merkeze alır. Dolayısıyla sektör seçiminde çok önemli rol oynar.

>>Endüstri mühendisliği öğrencileri ilk senelerde tam olarak mühendislik derslerine başlamaz ve temel derslerin temeli sağlamlaştırılır. Bu yüzden lise 5 gibi tabirlerle anılır.

>>Endüstri mühendisliği öğrencileri, kendilerini geliştirmeye hevesli, yeniliğe açık, sabırlı, gündemi takip eden ve analitik düşünceye sahip olmalıdırlar.

>>Endüstri mühendisliği öğrencilerinin, çok geniş bir yelpazede iş bulabildiklerini her zaman duymuşsunuzdur. Çünkü endüstri mühendisleri okullarına bağlı olarak işletme,yazılım ve üretim sektöründe aktif olmaları için ders alırlar.

endustri-muhendisligi-tercih-osym-resim1

>>Endüstri mühendisliği öğrencilerinin almaları gereken bazı zorunlu, temel dersler vardır. Onlar;

  • Yöneylem Araştırması
  • Kalite Kontrol
  • Üretim Planlama
  • Bilgisayar Programlama ve Yazılım
  • Proje Yönetimi
  • İş Etüdü

>>En çok sorulan sorulardan birisi işsizlik ile alakalı. Kendini geliştiren bir endüstri mühendisinin işsiz kalacağını çok düşünmüyorum. Hem yurt içinde hem yurt dışında iş bulunabilir.

>>Maaş konusunda yapılan araştırmalar ise ortalama en düşük maaşın  2020 TL; en yüksek maaşın ise 5.900 TL  olduğu gözlenmiş. Bu sayılar ortalama olmakla birlikte daha alçağını görmediğim ama çok daha fazlasını gördüğümü söyleyebilirim.

Bunlar dışında aklınıza takılan her soruyu Instagram‘ dan dm yoluyla yazabilirsiniz. Sevgiyle kalın..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Pin