Korona günleriyle birlikte ismini daha çok duyduğumuz, daha çok kullanmaya başladığımız webinar kavramını tanıyıp, detaylı bilgi sahibi olmak için hadi hemen başlayalım.
Web ve Seminar kelimelerinden türeyerek İnternet tabanlı seminer olarak adını tarihe yazan Webinar, ilk olarak Starlight Networks tarafından 1990’lı yıllarda kullanılmıştır.
Webinar, belirli bir mekana bağımlılığı ortadan kaldırdığı; her yerden katılabilir olması açısından Türkiye’de özellikle Açık Öğretim Fakültesi tarafından dersler için kullanılmaktaydı.

Webinarlar seminer, sunum, workshop ve dersler için kullanılmakta iken son zamanlarda koronavirüs etkisiyle webinarlara olan talep arttı. Bu talep genellikle işyerlerinin home-office olması ve okulların uzaktan eğitim sistemine geçmesiyle birlikte insanları bir araya getirmenin imkansız bir hal almasından kaynaklandı.
Bu süreçte Webinar yapmak, bilginin paylaşılma hızında inanılmaz oranda katkı sağladı. Çünkü insanlar evde yapabilecekleri, insanlığa yarar sağlayabileceği aktivitelerde bulunmayı istiyorlar. Kesinlikle konusuna hakim, kaliteli bilgi paylaşan webinarların destekçisiyim.👍
Webinarları temelde ikiye ayırmak mümkündür. Bunlardan birisi canlı olarak gerçekleştirilen yani iki taraflı ses teknolojisiyle iletişimi sağlama, diğeri ise webinarı kayıt altına alıp yayınlayarak tek taraflı iletişime çevirmektir.

Webinar yapmak için çeşitli programlar bulunmakta. Bunlardan bazıları Google+Hangouts, Skype ve Adobe Connect.. Daha fazlası için Online Toplantı Araçları yazımı da okuyabilirsiniz.
Yapacağınız webinarı sadece fiziksel olmayan bir seminer olarak düşünmeli ve sunumunuza gerçekten çok iyi şekilde hazırlanmalısınız. Konunuz her ne olursa olsun, önemli olan ona hakim olmanız ve onu güzel aktarabilmeniz. Bunun için gerek alt yapı gerekse sıkı bir çalışma gerekebilir.

Webinar’a nasıl hazırlanılmalı;
- Tarih ve saat belirlenmelidir,
- Konu ve içeriği sırasıyla seçilmeli ve hazırlanmalıdır,
- Katılımcıların düzeyi bilinmeli gerekirse ona göre etkileşim sağlaması adına sorular hazırlanmalıdır.
- Farkındalığı ve ilgiyi artırmak için sosyal medya ve açılış sayfaları kullanılarak webinar tanıtılmalıdır.
- Önceden pratik yapılmalıdır. Gerekli olan ekipman ve ayarlar kontrol edilmelidir.
- Tüm hazırlıklar tamamlandığında seminer başlatılmalıdır.
Bu bilgiler ışığında hazırlayacağınız Webinarlarda başarılar, katıldığınız Webinarlarda bol verim dilerim. Sağlıkla ve keyifle kalın..