Management Club’dan Girişimcilik Üzerine; AdVenture Etkinliği


Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /home/u1098830/public_html/wp-includes/class-requests.php on line 24

Son zamanlarda en çok duyduğumuz kelimelerden birisi haline gelen girişimcilik konusunda hemen hemen herkesin bir fikrinin olduğunu düşünüyorum. Şimdi bu konuda Marmara Üniversitesi Management Club‘ın 12-13-14 Ocak tarihlerinde düzenlediği AdVenture’21 etkinliğinden söz etmek istiyorum.

Future Bright Group tarafından en son yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki gençlerin sadece %19’unun girişimciliği avantajlı bulduğu görülmüş. Ayrıca %59’luk bir kısım da Türkiye’de değil yurt dışında girişim yapmak istediklerini belirtmiş. Bu oranlar ne yazık ki düşük oranlar. Aslında bu oranların düşük çıkmasında çeşitli korkuların; önyargıların olduğu konusunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. O yüzden bu etkinlik sayesinde çeşitli girişimleri ve girişimcileri dinleyerek girişim yapmak ve bu girişimleri Türkiye’de yapmanın önemine değineceğiz. Hazırsanız başlayalım.

AdVenture’21

32 yıllık güçlü bir tarihe ve deneyime sahip olan Management Club, AdVenture etkinliği ile girişimcilerle öğrencileri bir araya getirmeyi amaçladı. Bu kapsamda 3 gün 6 oturumdan oluşan; deneyimlerin tüm gerçeklikleriyle aktarıldığı bir sürece tanıklık ettik. Birbirinden etkileyici girişim hikayelerini öğrenmeye hazırsanız başlayalım.

1.Gün

Kafeinli Network

Bu oturumda Ollang adlı medya çevirisi alanında kendini duyuran girişimiyle Ebru Yıldırım vardı. Ebru Hanım, girişimcilik konusunda her zaman tutkulu ve istikrarlı olmalısınız derken bunu öylesine demiyor; tamamen kendi geçmişinden yola çıkıyordu diye düşünüyorum. Çünkü Ollang’dan sonra tamam bu bana yeter dememiş ve bambaşka bir alanlarda çeşitli girişimlerde bulunmuş. Biz bu oturumda, oturum isminin de çağrıştıracağı üzere 2 ortağıyla birlikte kurdukları Startup Cafenin hikayesini dinledik.

Startup Cafe, tutkulu girişimcilere destek olmak ve onlara bir network ortamı sağlamak için Maslak42’de açılmış bir kafe. Burada sizler sadece yemek yiyip kahve içmekten ziyade fikirlerinizi ortaya koyabilir ve belki de bu fikirler için kendinize fikir ortakları, mentörler bulabilir ya da danışmak istediğiniz konularda çeşitli kişilere ulaşabilirsiniz.

Kuruluş amacıyla kendini diğer kafelerden ayıran Startup Cafe, korona etkisiyle henüz fiziki ortamda çok aktif olamasa da bu süreci online ortama taşımayı ve etkin kalmayı, hafızalarda yer etmeyi amaçlıyor.

Ebru Hanım’ın konuşmasından girişimcilik konusunda bazı temel çıkarımlar;

  • Herkesin bir fikri olabilir. Ancak bu fikirler hayalle sınırlı kalmamalıdır. Onları gerçekleştirmek için aksiyona geçmeli ve pes etmemelisiniz.
  • Girişimcilik ya da herhangi başka bir konuda, başarıya ulaşmak istiyorsanız istikrarlı olmalısınız ve daima öğrenerek ilerlemelisiniz.
  • Kafanızdaki girişim fikri bazen hedeflediğiniz başarıyı yakalayamayabilir. Bu çok normal bir durumdur. Size düşen vazgeçmeden devam ederek, bu projemi neye çevirebilirim soruna cevap aramaktır. Çeviremiyorsak da eksiklerimden nasıl ders çıkartabilirim ki yeni girişimimde bunu yapmayayım diyebilmektir.
  • Bazen bir girişimde bulunmak için fikriniz olmayabilir. Unutmayın ki girişimcilik demek sadece kendi işini kurmak değildir. Yeteneklerin güzel fikirlerle buluşması gerekir. Bu yüzden fikirleri olan insanlara destek olabilirsiniz.
Management-Clubdan-Girisimcilik-uzerine-AdVenture-Etkinligi-resim-1

Start Up Ruhu

Hayatımızın yoğun olmasından dolayı bazen kendimize bile yeterli zamanı ayıramadığımızı düşünürken evdeki dostlarımızı dışarıda yürüyüşe çıkarmak daha da zor bir iş olabiliyor. Dolayısıyla dostlarımızın eve kapanmasını engelleyecek, onlara özel zaman ayıracak bir yürüyüş partneri bulmaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise sizleri “DogGo” kurucularından Ömercan Dede ile tanıştırmak isterim.

Ömercan Bey ve 7 kişilik ekibiyle DogGo’yu kurarken köpekleriyle yeterince ilgilenemedikleri fikrinden yola çıkarak ilk adımlarını 2017 yılında atmışlar. O zamanlar da, köpeklerin topluca gezdirilmesi olayı zaten varken neden bunu birebir de yapmayalım demişler ve hemen çalışmalara başlamışlar.

Hem gezdirme hem de evde bakım hizmetleri olarak ilk önce İstanbul’da bu sürece girişen ekibin, yakın zamanda İstanbul dışında da faaliyet göstermesi bekleniyor.

Ömercan Bey’in konuşmasından girişimcilik konusunda bazı temel çıkarımlar;

  • Öncelikle bir fikriniz varsa bu fikre inanmalısınız.
  • Başlangıçta her şey zor olabilir. Onlar da ilk müşterilerini bulmak konusunda bir hayli zorlanmışlar ancak pes etmemişler.
  • Başlangıçta her şey mükemmel olmayacak ancak bazen çözüm bulmak adına manuel ilerlemeler de yapabilirsiniz.

2. Gün

Öğrenci Cesareti

Hepimiz, içi renkli renkli süslenmiş, tasarımlarıyla adından çok söz ettiren ve özel günlerde oldukça tercih edilen kutuları sık sık görüyor; duyuyor ve hediyeleşmek için tercih ediyoruz. Bugün onlardan biri olan Muhiku ve kurucularından Hamit Günakar‘ı yakından tanıdık.

Muhiku, yani Mutlu Hissettiren Kutu girişimi oldukça popüler olmuş ve gerek bireysel gerekse kurumsal hediyeleşmelerde oldukça tercih edilir hale gelmiştir.

Hamit Bey’in konuşmasından girişimcilik konusunda bazı temel çıkarımlar;

  • Bazen bazı şeyler tek kişi tarafından yapılmak zorunda değildir. O yüzden doğru bir ekip ile ilerlemek çok önemlidir.
  • Başlamadan kaygılarına yenik düşersen bunun bir anlamı olmayacaktır. Kendine en fazla ne kaybederim ki diye sorarsan, pes etmekten vazgeçeceksindir.
  • Düşmeler, kalkmalar elbette olabilir. Ancak hiç bilmediğin bir alanda bir girişim yapmak biraz uçuk sonuçları getirecektir. Dolayısıyla yeteneğine göre hareket etmelisin.
Management-Clubdan-Girisimcilik-uzerine-AdVenture-Etkinligi-resim-2

Yine Yeni Yeniden

Bu oturumda aslında Youtube sayesinde tanıdığımız Ekin Kollama ‘nın aile ekonomisine katkı sağlamak için kurduğu bir girişim olan avokadosepeti.com ‘dan söz ettik. Ekin Bey, Antalyalı çiftçi bir aileden geldiği için bu sektörün biraz içinde olduğunu sadece satışını yapmadığını dile getiriyor.

Ekin Bey’in amcası tarlasındaki avokadoları satmanın yollarını ararken bir site kurmanın ve buradan Tüm Türkiye’ye avokado satmanın güzel bir fikir olduğu kararına varmışlar ve hemen işe koyulmuşlar. Ancak bir süre sonra Ekin Bey’in babasının da emekli olmasıyla birlikte baba-oğul yürütmeye karar vermişler ve gerekli alım satım işleri tamamlandıktan sonra ekim ayından beri Ekin Bey bu işe odaklanmış diyebiliriz.

Ekin Bey’in konuşmasından girişimcilik konusunda bazı temel çıkarımlar;

  • Girişimcilik illa olmayanı ortaya çıkarmak değildir. Bazen bir yerden bir yere gitmek, o cesarette bulunmak bile çok iyi bir girişim örneğidir.
  • İstediğiniz şey her ne olursa olsun asla vazgeçmeyin.
  • Bir fikrin ve asla vazgeçmeyen bir yüreğin olduktan sonra her şeyi başarabilirsin.
  • Eğer girişiminizde bir fark ortaya çıkarmak istiyorsanız, kullanıcılarınızla aktif bir şekilde iletişimde olmalısınız.

3. Gün

Kulüpçülükten Girişimciliğe

Serhat Gürcü ve Seden Gürcü kurdukları reklam ajansı YouthWorks ve girişimciliğe hem kurumsaldan hem de kulüpçülükten geçişin deneyimlerini dinlediğimiz bir oturum oldu. Seden Hanım bir süre çeşitli kurumsal firmalarda çalışmış daha sonra tamamen kulüpçülükten girişimciliğe geçiş yapan kardeşi Serhat Bey’in çalışmalarına ortak olmuş. Şuan reklamlarından oldukça etkilendiğimiz büyük firmalar ile çalışan YouthWorks tamamen gençleri anlamaya ve onlar gibi düşünebilmeye odaklı. Dolayısıyla onlar için çeşitli birçok önerileri de var.

Serhat Bey ve Seden Hanım’ın konuşmalarından girişimcilik konusunda bazı temel çıkarımlar;

  • Girişimcilik ya da herhangi büyük bir başarı için illa arka planda çok büyük sermayelere ihtiyaç yoktur. Bazen sıfırla ya da eksiden başlayarak da başarıya ulaşılabilir.
  • Vizyonunuzu belirlemiş olmanız ve o vizyona sadık kalmanız çok önemli.
  • İletişim kurmak, süreci yönetebilmek çok önemli. Bunun için kendinizi geliştirmelisiniz.
  • Kendinizi geliştirmek için üniversite döneminizde kulüplerde aktif rol almalısınız. Bu hem kendinizi geliştirmeniz için önemlidir hem de iş dünyasındakilerle doğru iletişimi kurmayı öğrenirsiniz.
  • Yaptığınız işe karşı tutkulu olmalısınız. Yani yaptığınız iş, uyandığınız zaman severek yapabileceğiniz bir şey olmalı.
  • Asla pes etmemek lazım. Şuan konuştuğumuz en büyük girişimlere bakın; her birinin öncesinde muhakkak bazı olumsuzluklar var.
  • Ve belki de söylenmesi gereken en önemli şey öğrenmekten vazgeçmemektir.
Management-Clubdan-Girisimcilik-uzerine-AdVenture-Etkinligi-resim-3

Girişime Bir Bilet

Günün ve etkinliğin son oturumunda gerçekten zamanının en etkili ve belki de yıllardır örnek alınan girişimi, tatilsepeti.com ‘un hikayesi ve kurucularından Kaan Karayal ‘ı dinleme fırsatı bulduk. Kaan Bey henüz lisedeyken arkadaşlarıyla Daltons Organizasyonu kurup öğrenciler için gezi ve eğlence organizatörlüğü yaparken zamanla bunu profesyonelleştirdi ve 2004 yılında yine ortaklarıyla birlikte tatilsepeti.com ‘u kurdu.

İlk online tur ve tatil organizasyonları düzenleyen bir platform olarak o zaman Türkiye’de hiç rakibi yoktu ve yarış halinde değil aksine bu işi partnerleriyle birlikte geliştirerek büyüttüler.

Kaan Bey’in konuşmalarından girişimcilik konusunda bazı temel çıkarımlar;

  • Girişimcilik ekosistemi çok önemli ve gelişmeye geliştirmeye açık bunu unutmayın.
  • Bir girişim tek başına zor oluyor. Muhakkak doğru ekip arkadaşlarınızı bulun. Bu ekip arkadaşları sizinle aynı özellikte değil bazı farklı özellikte olmalı. Örneğin siz aşırı sakinseniz sizi heyecanlandıracak bir heyecanlı ya da iyimser ve kötümser ihtimalleri de rahatça dile getirebilecek arkadaşlarınız olmalı.

Birbirinden etkileyici girişimlerin ve girişimcilerin hikayelerini dinlediğimiz AdVenture etkinliğinin sonuna geldik. Başta tüm konuşmacılara bizimle deneyimlerini tüm içtenlikleriyle paylaştıkları için teşekkür ederim. 3 gün boyunca sunuculuğu ve sorularıyla çok güzel moderatörlük yapan Umay’ı ve bu etkinliğin arka planında emeği geçen ancak ismini bilmediğim tüm Management Club üyelerini tebrik ediyorum. Onları tanımıyorum ancak yürüttükleri bu güzel organizasyonu kutlamadan ve paylaşmadan geçmek istemedim. Ayrıca beni bu etkinliğe davet eden Ege’ye de güzel daveti için çok teşekkür ederim. Sizler de Management Club’ın etkinliklerinden haberdar olmak isterseniz onları Instagram sayfalarından takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Pin