Zamanı yönetebilmek ve daha etkin kullanmaya karar verdiğim günden itibaren, değişiklikler yaptığımı ve bu doğrultuda düzenimi değiştirdiğimi söyleyebilirim. Zaman, çok önemli ve bizler ne yazık ki zamanı geriye alamıyoruz. O yüzden elde 24 saatimiz var ve verimli kullanmalıyız. Dolayısıyla anlatacağım Pomodoro Tekniği hepimizi çok yakından ilgilendiriyor.
Çalışma ortamımız neresi olursa olsun, izole bir ortam olmadığı sürece dikkatimizi dağıtacak, verimimizi düşürecek bir çok uyaran olacaktır. Bu yüzden bunları minimuma indirmek adına Pomodoro Tekniği ile tanışacağız.
Pomodoro tekniği, düzenli içerik üreten, yoğun konsantrasyon gerektiren yazılım, tasarım gibi sektörlerde kullanılsa da öğrenciler için de çok verimli bir yöntemdir. Ben bu tekniği herkesin bilmesi, kullanması gerektiğini düşünüyorum.
Saatlerce bir işi yapmak bir noktadan sonra hem verimi düşürür hem de sıkıcı bir hal almaya başlar. Ama zamanı verimli kullanarak hem üretkenliğimizi arttırır hem de başka şeyler için de enerjimizin kalmasını sağlayabiliriz.

Verimli olabilmek için öncelikle planlı olmalısınız. Gün içerisinde neler yapacağınızı belirlemek gerek Pomodoro gerekse başka teknikler için zaten olmazsa olmazdır.
Nasıl Uygularız?
Pomodoro; zamanı 25 ve 5 dakikalık parçalara bölmemizi ister. Bu 25 dk’lık kısımlarda çalışmayı, sonrasında 5 dk mola vermemizi söyler.
Zamanları ayarlayabilmek için bir sayaca ihtiyaç duyulur. Burada aslında telefonunuzu bırakmak daha iyi olsa da herhangi bir sayacınız yoksa telefonunuzun bildirimlerini kapatarak alarm, sayaç ya da kronometre ile sağlayabilir ya da bunun için gerekli uygulamalardan yararlanabilirsiniz.
- Daha sonra çalışma ortamınızı düzenlemeli ve başlamalısınız.
- 25 dk süresince tamamen yapmanız gereken işinize odaklanmalı, işiniz dışında hiçbir şeyle ilgilenmemelisiniz. Bu 25 dk içerisinde işinizi bitirseniz bile molaya geçmemeli zamanınızın dolmasını beklemelisiniz.
- Zamanınız bitince 5 dk’lık ara vermeli ve bu 5 dk içerisinde işiniz dışındaki hayatı düşünmelisiniz. Örneğin bir kahve içebilirsiniz, ya da bir tur yürüyebilirsiniz.
Bu döngü 4 defa tekrarlandıktan sonra uzun bir ara verilmeli ama bu mola da 30-40 dk’yı aşmamalı. Böylece gün içerisinde 6-12 pomodoro uygulanarak yapmamız gereken işleri sistematiğe oturtmuş oluruz.
Elbette ektiğimiz şeyin meyvesini anında alamayacağımız gibi bu teknik de hemen %100 verimli olmayacaktır. O yüzden bunun için beklemeli ve 7-20 gün arasında düzenli uygulamalıyız.

İtalyanca’da domates anlamına gelen bir kelimenin, aslında verimi arttırmak ve düzen sağlayıcı bir etkiye sahip olacağını kim düşünürdü ki? Verimli zamanlarda, güzel işlerde görüşmek dileğiyle…