Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /home/u1098830/public_html/wp-includes/class-requests.php on line 24
Önceden başladığım ama devam etmediğim İş Etüdü serisine yoğun bir talep olduğunu gördüm. Dolayısıyla askıya aldığım seriyi tekrar devam ettirmem gerektiği kanaatına vardım. İş etüdünü önceki yazılarımda da belirttiğim gibi ikiye ayırmıştık. Bunlar metod ve zaman etüdüydü. Şimdi bunların temeli yani süreyi oluşturan temel unsurları paylaşmak istiyorum.
Serinin bundan önceki yazılarını okumadıysanız önce onları buradan okumanızı öneririm.
Bir işin (işlem) yapılabildiği süre elbette üretim hattında beklemeler; darboğazları; boş duran işçiler, maliyetler; teslim süreleri; giderler gibi konularda büyük önem arz eder. Bu yüzden bir işin süresini etkileyecek tüm bileşenler bilinmeli ve buna göre plan yapılmalıdır.
Bir işlemin yapılmasında referans alınan 3 kapsam vardır. Bunlar;
- Temel İş Kapsamı
- Ek İş Kapsamı
- Etkin Olmayan Süre
Yukarıda belirtilen süreleri incelemek ve daha sonra bunların nelerden kaynaklandığını ve nasıl düzeltilebileceğine değinmek isterim.

TEMEL İŞ SÜRESİ
Bir işi tamamlamak için kısaltılması mümkün olmayan en kısa süreye denir. Biraz ütopik bir durumdur. Hiçbir aksamamanın olmaması ve dinlenme hariç boş durulmaması gerekir.
Temel iş süresinin uygulanabilir olması için full otomasyon sistemler olması gerekir. Bu da henüz çok mümkün olmayan bir durumdur.
Bunun dışında ise toplam süreye etki eden ve verimliliği düşüren iki durum vardır.
EK İŞ SÜRESİ
Yukarıda belirttiğim Temel İş Kapsamının tamamlanmama sebepleri;
- ürün tasarım ve spesifikasyonlarının hatalı olması,

- yetersiz imalat yöntemleri

yukarıda verilmiştir. Yukarıda verilen etmenler sebebiyle verimlilik azalır ve maliyetler artar.
ETKİN OLMAYAN SÜRE
Bir işin kusursuz yapılabilmesi mümkün değildir ancak düzenleyip en iyi hale getirebilecek unsurları var demiştik. Bu etkin olmayan süreler ise işçinin ve/veya tezgahın işi durdurmasından dolayı oluşan kesintilerdir. Hem işin yapım süresi artar hem de verimlilik düşer.

Yukarıda etkin olmayan süre için verilen nedenler sonuç olarak 2 başlık altında toplanabilir. Bunlar;
- Yönetim kusur ve ihmali,
- pazarlama politikası
- iş akışı
- malzeme tedariki
- bakım planlaması
- çalışma koşulları
- iş sağlığı ve güvenliği
- İşçi hatası,
- kasıtlı tutumlar
- fireli ürün
- iş kazası

Bu zamana kadar bu seriye gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim. Geri dönüşleriniz sayesinde ben de tekrar yazma kararı aldım. Umarım her zaman işinize yarar.🙏 Serinin devamı ve diğer yazılarım için takipte kalın.🎈