İş Etüdüne Merhaba!

Finallerimin de yaklaşmasıyla birlikte tatile ve fazlaca boş zamana sahip olacağımız yazı düşünerek, zamanı verimli değerlendirmek adına kendim ve sizler için yeni bir yazı serisini oluşturmaya karar verdim. Bu amaçta Kalite Kontrol’ün yanı sıra İş Etüdü’ne dair bilinmesi gerekenlerin tamamını düzenli aralıklarla paylaşacağım. Hazırsanız başlayalım.

İş etüdünün literatürde birçok benzer anlamı vardır. Benim için en güzel tanım ise Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ‘nün tanımıdır.

Tanımda der ki; İş Etüdü, gelişme olanağını yaratabilmek amacıyla, belirli bir olayı ya da etkinliği ekonomiklik ve etkenlik yönünden etkileyen tüm kaynakları ve etmenleri dizgisel olarak araştırmaya yönelik ve insan çalışmasını geniş kapsamda inceleyen bir teknik olup özellikle metot (yöntem) etüdü ve iş ölçümü teknikleri için kullanılan genel bir terimdir.

Bu ve diğer tanımlardan varılacak ortak kanı ise; iş etüdünün; insan, makine, malzemeden oluşan sistemlerin dengeli ve ekonomik işleyişinin tasarımı ile ilgili bir bilim olduğudur.

İş etüdünün amaçları;

  • İşin yapımının ekonomik şeklini geliştirmek
  • İşin yapılış yöntemini, malzeme ve araçları standart hale getirmek
  • İşin yapım süresini saptamak
  • İş gücünü eğitmek

Aslında alt başlıklarıyla birlikte detaylıca inceleyeceğimiz iş etüdünün tekniklerini şimdilik birer cümleyle özetlemek gerekirse;

Metod etüdü; iş veya işler ile işi yapan veya yapanlar arasındaki ilişkileri inceleyerek, işin en etkin, en verimli nasıl yapılabileceğini belirlemektir. 

İş etüdü; işe uygun nitelik taşıyan işçinin, belirli bir işi, tanımlanmış bir performansla yapması gereken süreyi saptamak amacı ile geliştirilmiş tekniklerin uygulamasıdır.

Başlamak bitirmenin yarısıdır. İş etüdü konusunda hem ön hazırlık hem de bilgilerinizi pekiştirmek için düzenli olarak sitemi incelemeyi unutmayın. Sevgi ve sağlıkla kalın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Pin