Hülya Mutlu Ve Tam Üstüne Bastın Kitabı

İletişim konusunda hemen herkesin bilgisi olsa da ne yazık ki kimisi eksik; yanlış ya da gereksizdir. Bu bilgilerin en iyi şekilde tazelenmesi ve yenilerinin eklenmesi için şahane bir kitap önerim var.

Başta insan kaynakları olmak üzere iş hayatının birçok noktasına dokunan ve geliştiren Hülya Mutlu ile tanışmam sosyal medyada yayınladığı videolar ile oldu. Videolarda, tabiri caizse iş dünyasını mizah yoluyla farklı tiplemelerde anlatıyordu.

Sosyal medyada takip etmeye başladığım zaman bir kitap hazırlığında olduğunu görmüştüm. Kitabın ilk basımı 2020 yılı Temmuz ayında oldu ve ben ancak ben geçen ay okuyabildim. Çevremden çoğu kişinin önerdiği ve paylaştığı bu kitapta kapağı da yazarı kadar dikkatimi çekmişti. Kitapların dışından etkilenip içerisine yönelen bir kişi olmasam da bu ayrıntı benim de dikkatimi cezbetmişti. Şimdi bu kitap hakkında daha fazla konuşmadan önce dilerseniz önce Hülya Mutlu kimdir buna bakalım.

Hülya Mutlu Kimdir?

Ankara’da öğrencilik hayatı geçiren Hülya Hanım, Hacettepe Üniversitesi’nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olup yurt dışına gitmiştir. Yurt dışında kendini daha da geliştirerek liderlik ve koçluk gibi yetkinliklerle ülkeye dönmüştür. Şuan danışman, mentor ve koç gibi sıfatlarla karşımızda duran Hülya Hanım’dan öğrenmemiz gereken çok bilgi var.

Tiplemelerinde de sık sık iş hayatı sorunlarına değinen Hülya Mutlu, çıkardığı kitap sayesinde hem farkındalık yaratıyor hem de en çok satanlar listesinde zirvedeki yerini koruyor. Şimdi sizlere kitap hakkında çok fazla detay vermeden altını çizdiğim bazı önemli yerlerden söz etmek istiyorum.

Tam Üstüne Bastın

Hülya Hanım, iletişimin temelde kültüre bağlı olduğunu söylüyor. Dolayısıyla her iletişim kuralının her yerde uygulanamayacağını önemle vurguluyor. Bu kitap da tam olarak Türk kültürü ve dinamiklerini ele alarak yazılmıştır.

Kitapta iletişim üzerine 14 başlık olup her bir başlık çeşitli alt başlıklar altında incelenmiştir.

hulya-mutlu-ve-tam-ustune-bastin-kitabi-resim-1

1) İletişime Başlarken;

İlk izlenimin %90’lık kısmı 90 saniyede gerçekleşir. Dolayısıyla dış görünüşümüzün bizden bir adım önde gittiğini üzülerek söyleyebiliriz. Sizlere naçizane tavsiyem temiz giyinmeniz, tebessüm etmeniz ve önyargıdan uzak olmanızdır.

İnsanlarla etkileşimde olma ve iyi bir iletişim kurmak için hem zihninizi hem de gözlerinizi açık tutmalı ve olayları iyi niyetle görmelisiniz.

2)İletişimin Önemli Dinamikleri;

İletişimde en önemli unsur kişinin kendisini bilmesi ve tanımasıdır. Bunları yapamayan kişiler karşı tarafla bir sorun yaşandığı zaman neden bu sorunun yaşandığını ancak kendilerine sorarak bulabilirler.

İletişimde felaketçilik yapmak, aşırı büyütmek ya da küçültmek, dayatmacı söylemlerde bulunmak ve filtreleme yapmak (bazı kelimelere/durumlara takılıp gerisini düşünmemek) kesinlikle sağlıksız tekniklerdir.

3)İş’te İletişim;

İş yerinde iletişim tarzının ne olmasını gerektiğini kurum kültürü belirler. Dolayısıyla korku yerine güven ortamı yaratmak ve şefkatli olmak iş hayatı için önemlidir.

4)Dikkatli Dinlemek;

İnsanları çok konuştuğu ya da hiç konuşmadığı için eleştiriyor ama kimseyi iyi bir dinleyici diye övmüyoruz. Bu konuda YGA 2020 Zirvesi konuşmacılarından Vuslat Doğan Sabancı’nın da sıklıkla altını çizdiği “can kulağıyla dinlemek” yani akıl ve kalp ile dinleyerek söylenenin de arkasındakini duymanın çok önemli olduğu bir kez daha vurgulayabiliriz.

Kitapta, etkin bir dinleme için neler yapılacağı egzersizleriyle birlikte anlatılmaktadır. Kesinlikle her birini teker teker okumalı ve uygulamalısınız.

5)Sorularla Keşfetmek;

İş hayatında sık sık yapılan hatalardan birisidir. “Bu mevkiye gelmiş daha bunu bilmiyor mu” tarzındaki eleştirilerden korkan kişiler soru sormaz ve sağlıksız bir iletişimde hata üstüne hata yapar. Bu konuda soru sormaktan çekinmemek gerekir. Çünkü soru sorarak daha etkili bir iletişim kurulması sağlanmaktadır. Unutmayınız ki doğru sorularla konuşulmayan; dile gelmeyen şeyleri bile öğrenebilirsiniz.

hulya-mutlu-ve-tam-ustune-bastin-kitabi-resim-2

6)Empati;

Türkçe karşılığı “halden anlamak” olan kelime nedense çok zormuş gibi düşünülür. Oysa iyi bir dinleyici, iyi bir empati yöntemiyle karşısındakini anlar ve çok sağlıklı bir iletişim kurar. Empati yapma konusunda zorlanıyorsanız bu konuda bazı temel yaklaşımları öğrenerek çözüme ulaşabilirsiniz. Ben de kitaptan direk alıntı yaparak şunları söylemek istiyorum.

İncinmiş birine “yahu üzülme” DEMEYİN.

Korkmuş birine “bunda korkacak bir şey yok” DEMEYİN.

Endişeli birine “yersiz bu endişeler, büyütme” DEMEYİN.

7)Etkili Konuşmak;

Bu başlık için birçok şey konuşulabilir ancak kitaptan alıntı yaparak tek bir cümleyle özetlemek istiyorum.

Kime ne söyleyeceğini bilmek, bunu ne zaman söyleyeceğini bilmek ve maksimum etki için bunu nasıl söyleyeceğini bilmek, pratik zekanın bir göstergesidir.

Robert Sternberg

8)Geri Bildirim;

Geribildirim olayı hem iş hayatında hem de gündelik hayatta oldukça önemlidir. Geri bildirimi eleştiri olarak kabul eden toplumlarda ne yazık ki bir ilerleme kaydedilemez. Yanlış geri bildirimler; kişinin cesaretinin kırılmasına, savunmaya geçmesine ve tedirginliğe sebep olur. Doğru bir geri yaklaşımda ise suçlama ya da eleştiri olmadığı için; güven artar, işbirliğine sıcak bakılır ve motivasyon artar.

9)Takdir Etmek;

Küçük bir çocuk dahi olsanız takdir görmek sizleri motive edecektir. İnsan, ilgiye, takdire ve değer görmeye açtır. Ziya Şakir Yılmaz Hoca‘nın da eğitimlerinde sıklıkla dediği şey; “insanın göğsünde bana değer ver” yazısı vardır. Kişilere değer vermeli ve takdir etmeliyiz. Takdirin yerini tekdir(azar) alırsa işler tamamen karışır ve sağlıksız iletişimin temelleri atılmış olur.

10)İletişim Araçlarını Etkili ve Doğru Kullanmak;

7’den 77’ye herkesin elinde olan telefonlar iletişim adabında bazı olumsuzluklara yol açmıştır. Hele de günümüz pandemi sürecinde insanlar evlerinde kaldığı için sosyalleşemiyor ve telefon görüşmeleriyle yetinmek zorunda kalıyor. Bu da telefonu haberleşme amacının tamamen dışına sürüklüyor. Telefon ile iletişim konusunda çok önemli olan kurallar kitapta verilmiştir ve oradan detaylı olarak okuyabilirsiniz.

İş hayatında sıklıkla kullanılan e-postalar için de kurallar bulunmaktadır. Kitapta yer verilen E-posta konusunda; hitap, yazım kuralları ve bilgilendirme-konu kısımları dikkatle alınması gerektiğini ben de rahatlıkla vurgulayabilirim

hulya-mutlu-ve-tam-ustune-bastin-kitabi-resim-3.jpg

11)Nezaket ve Görgü;

Nezaket; ince fikirli, zarif ve ölçülü olmaktır. Henüz çocukken öğrenilmesi gereken bu kuralların eksikliği ileriki yaşlarda kişileri olumsuz etkilemektedir. Nezaket ve görgü kurallarını bilmeyen kişiler sorunlar, tartışmalar yaşar; kendilerini ifade edemez; karşısındakini anlayamaz ve sağlıksız iletişim batağında debelenip durur.

12)Kuşaklar Arası İletişim;

Kişiler arasında doğum yıllarına göre sınırlar çizmeye çalışmak olumsuz bir davranış gibi gözükse de aslında çok önemlidir. Çünkü farklı teknoloji içinde farklı çağda ve kültüre doğup büyüyen kişiler arasında köprü kurarak iletişimi dengelemek gerekmektedir.

13)İletişimi Yıkıcı Hale Getiren Unsurlar;

İletişim halinde olmak ya da olmamak arasında çok hassas bir çizgi vardır. Bu çizginin kötü tarafında; öfke, dedikodu, söylenti, alçak gönüllü olmama, iletişimi kesmek, eksik bilgi akışı ve yalan gibi birçok kötü ve istenmeyen durum vardır. Sağlıklı bir iletişim için sayılan tüm bu kötülüklerin yerini iyiliğe bırakılması gerekmektedir.

14)Kriz Dönemlerinde İletişim;

Kitabın son bölümünde çözümlenmeye çalışılan durumların çözülmemesi sonucunda krizlerin çıktığı anlatılmaktadır. Bu süreçte iletişimdeki kusurları bulmak ve çözüme kavuşturmak için belirsizlikleri ve stresi azaltmak gerekir. Bu gibi zamanlarda bakış açınızı değiştirmeniz iyi bir çözüm yolu sağlayabilir.

Bir insan hayatındaki tüm zamanlar için iletişimin önemini 204 sayfada anlatan Hülya Mutlu bence, daha çok uzun süre çok satanlar listesinde yer alacaktır. Çünkü toplum olarak bizden, bizim kültürümüzden örneklerle anlatılan bu bilgilere çok ihtiyacımız var. Akıcılığı ve gerçekten gördüğümüz örneklerle anlatılan bu kitabı sizler de en kısa zamanda kütüphanenize eklemelisiniz. Ayrıca Hülya Hanım’ın en az kitabı kadar bilgi içerikli olan bir Youtube kanalı var ve kitap ile aynı isimde bir düzenli içerik de üretmektedir. Sizler de, buraya tıklayarak kanalına abone olabilirsiniz ve içeriklerinden yararlanabilirsiniz.

Son olarak Hülya Hanım’ın çok zevk alarak dinlediğim TEDX konuşmasını da sizlerle paylaşmak isterim.

Sevgilerle..👒🙋‍♀️

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Pin