Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /home/u1098830/public_html/wp-includes/class-requests.php on line 24
Bir endüstri mühendisinin blogunda olmazsa olmaz yazılardan birisi elbette “Amaç” kitabının yorumudur. Dolayısıyla bunca süre yazmayarak geç kalmış olduğumu fark edip hemen yazmaya başladım. Hazırsanız bazı minik ipuçları içeren yazıma başlayalım.
ABD’de bir fabrikada endüstri mühendisi Alex Rogo müdürlük yapmaktadır. Her şeyin normal gittiği düşünüldüğü bir süreçte bir siparişin(41427 numaralı sipariş) haftalarca gecikmiş(7 hafta) olmasından ve hiç kar edilememesi üst yönetim tarafından farkedilir. Üst yönetim tarafından fabrikaya gönderilen Bill Peach, Alex ile görüşür ve fabrikaya 3 aylık bir izin verilir. Bu 3 ay sonunda sistem düzelmezse fabrika kapatılacaktır.
Bu kötü geçen görüşmeden sonra fabrikanın tüm çalışanları seferber olmuş ve hemen bu siparişi tamamlayıp sevkıyatını gerçekleştirmişlerdir. Ancak Alex, tek bir siparişe odaklanmamın verimli olmayacağını hatta kötü olduğunu düşünür. Dolayısıyla sorunu çözecek kalıcı bir çözüm bulmalıdır.
Alex çözüm yolu ararken hem ekibiyle görüşmeye hem de gözlem yapmaya başlar. Bu süreçte eski bir fizik hocası olan Jonah ile de görüşür. Jonah, işletme hakkında sorular sorarak sorunun nerede olduğunu bulmaya çalışırken Alex de, oğlu ile gittiği doğa yürüyüşü sayesinde sorunları görmeye ve işletmeye uyarlamaya başlar.
Hem Jonah’ın tavsiyeleri hem de yürüyüş sayesinde Alex aşama aşama ilerlemeye başlar. İlk olarak bu işletmenin amacı nedir sorusuna cevap arar. Daha sonra darboğazların ne olduğuna ve bu darboğazları azaltmak için ne yapabileceğini düşünür.

Amaç Nedir?
Bir işletmenin amacı ne satın alma ne istihdam ne de üretimdir. Amaç para kazanmaktır. Bunu zaten para kazanılmadığı için fabrikanın kapanacağı düşüncesinden çıkarmak mümkündür. Para kazanmayı arttırmak için hem stokları hem de işletme giderlerini azaltmamız gerekirken, akışı da arttırmamız gerekir.
- akış; içeri giren para
- stoklar; sistemin içindeki para
- işletme giderleri; çıkan para
Darboğaz olmayan kaynakların üretim hızları, darboğaz olan kaynak tarafından belirlenir. Bunlara ise kısıt denir. Dolayısıyla kısıtları düzenleyecek; darboğazları azaltacak bazı çalışmalar yapılır. Bunlar;
- ayar süreleri
- işlenme süreleri
- kuyrukta geçen zaman
- parçanın bekleme süresi

Ekipmanlar üzerine yapılan bu iyileştirmeler ile birlikte;
- üretim hızı artar.
- siparişlere hızlı yanıt verilir.
- karlılık artar.
Yukarıda sayılan iyileştirmeler sonucunda teslimat süreleri 4-5 aydan 2 aya kadar inmiştir. Karlılık yaklaşık %17 oranlarında artmıştır. Bu başarı sayesinde Alex’in fabrikası kapanmamış ve aynı zamanda 3 fabrikadan sorumlu başkan yardımcılığına atanmıştır. Hayatında çok önemli bir dönüm noktası olan bu süreç ile Alex artık bir sorun yaşandığında neler yapabileceğine hakimdir ve sorunları hızlıca çözebilir hale gelir. Sorunları çözmek için izleyeceği yolu şöyle özetleyebiliriz;
- Sistemin darboğazını sapta
- Darboğazları nasıl kullanacağına karar ver
- Her şeyi kısıtlara göre düzenle, derecelendir ve gerekirse etiketle
- Sistemin darboğaz verimliliğini arttır.
- Bir sorunda tekrar 1. aşamaya dön.
Bu kitabı ben de çoğu arkadaşım gibi üniversiteye başladığım ilk sene okumuştum. Dolayısıyla sadece mesleki içeriğinin yanı sıra aile hayatına da değinerek iş kitabını daha akıcı bir roman haline getirilmiş olması çok daha iyi olmuştu. Ancak şuan bazı terimlere daha hakim olarak tekrar okuma gereği duydum.
Ayrıca bu kitabı tamamladığını düşünülen Hız kitabı da önerilmektedir ve ben de en kısa zamanda okuyup sizler için onu da burada paylaşacağım.
En kısa zamanda görüşmek üzere 🙋♀️🙋♀️