Gerçek bir Yolculuk Hikayesi; Elia İle Yolculuk

Zülfü Livaneli’ nin bazı kitaplarını okudukça, yazarlılığına olan bağım arttı diyebilirim. Son olarak da diğerlerinden biraz daha farklı olan Elia İle Yolculuğu okudum. Şimdi biraz sizlere söz etmek istiyorum.

Zülfü Livaneli’ yi severek okuyan ben bu kitabında diğerlerinden aldığım zevki aldığımı söyleyemem pek. Çünkü bu kitabı bir romandan ziyade kişisel bir yolculuktu.

Zülfü Livaneli, aslında henüz 7 yaşındayken beyaz perdeden tanır. Elia Kazan’ı. Daha o zamandan hayran kaldığı Elia Kazan’ı ancak yaşı ilerleyince geniş bir arkadaş çevresine sahip olması vesilesiyle yakın arkadaşı Yaşar Kemal’in vasıtasıyla gerçek hayatta da tanışıyor. Böylece sıkı bir dostluk kuruyorlar. Elia Kazan, kendini ne bir Amerikalı ne de bir Yunan gibi hissettiğini, kendini Anadolulu gibi hissettiğinden söz ediyor.

Elia Kazan’ın böyle düşünmesinin sebebi ise 1909’da İstanbul’da Kayserili Rum bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelip daha dört yaşındayken ailesiyle beraber New York’a göçmesi.

Elia büyüdükçe sinema sektörüne merak salmış fakat ailesi onu bu konuda engellemeye çalışmıştır. Elia direnmiş ve zamanla başarısı, ünü artan , ödüller kazanan sinema sektöründe çok başarılı bir yönetmen, yazar olmuş.

E. Kazan yaşlandığını hissettiği ve sona yaklaştığı dönemlerde ana rahmine dönmek diye tabir ettiği bir biçimde Kayseri’ye, babasının anlattığı dağı,memleketini görmeye gitmek ister. Böylece bir yolculuğa çıkarlar.

Zülfü-Livaneli-Elia-İle-Yolculuk-resim1

Başta da belirttiğim gibi E. Kazan’ın hayatına değinilen kitapta ilk çok ilerletemedim ama bir noktadan sonra çok hızlı ilerledi olaylar.

Elia Kazan gibi büyük bir üstadı tanımıyor olmaktan biraz utansam da daha fazla geç olmadan tanımış olmaya sevindim.

Dünyada iyi insan kötü insan diye bir şey yoktur. Herkes birbirini, kendi egosunun çatlaklarından izler, hayat bir yanlış anlamalar bütünüdür.

Bu kitapla ilgili son olarak;

içerisinde illistrasyonlara da yer verilmiş ve gerçekten her biri oldukça etkiliydi ve çok güzeldi.

Bana soracak olursanız önceliğiniz daha çok Serenad, Kardeşimin Hikayesi, Mutluluk, Son Ada, Huzursuzluk romanlarından biri olabilir. Yine de kitabı okumalı ve güzel yorumlarınızı benden esirgememelisiniz.

Son olarak başka kitap önerileri için buradan bakabilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Pin