Gün geçtikçe amacımız diğer insanlardan biraz daha farklı olmak. İşte bu yüzden yeni işlere girişiyor, projeler üretiyoruz. Gelişip olgunlaştığımızı düşünüyoruz ve gelişirken kelime dağarcığımıza birer birer yabancı terimler sokuyoruz. İşte bu terimlerden biri olan, girişimcilik ve gelişimden söz ederken kullanılan “START UP” ile ilgili konuşmak istiyorum biraz.
START UP hem büyüme hem de gelişme özelliklerini taşıyan, farklı projelere ve yeni girişimlere verilen isimdir. İngilizce olarak kullanıldığı için her ne kadar tam Türkçe karşılığı olmasa da “yeni bir girişim” olarak Türkçeleştirebiliyoruz.
START UP bir şirketin doğum kısmına benzetilebilir. Daha sonra büyüme ve olgunluk ile devam eder. Tüm şirketler işe START UP olarak başlar. Ortaya fikir atılır bunun için ekip olarak ya da bireysel olarak çalışmalar yürütülür. Proje planı yapılır ve işlenebilir hale getirilir. Dolayısıyla şirketin yeni kurulması, küçük olması anlamına da gelmez.
Ben üretiyorum diyen başarılı olur diyorum ve sizlere sık sık karşılaştığımız Türkiye’nin ödül almış ilk üç START UP örneğini paylaşmak istiyorum.
1 numara “BİTAKSİ”
BiTaksi olarak taksi arayan yolcularla, yolcu arayan taksileri bir araya getiren bir akıllı telefon uygulamasıdır.
BiTaksi ile tek tuşla olduğun yere taksi çağırırsın. Gelen şoförün adını, puanını ve taksinin plakasını ekranda görürsün ve gelişini haritadan izlersin. İster nakit ister kredi kartıyla ödeyebilirsin. Yolculuk sonunda da şoföre puan verebilir, yolculukla ilgili yorum yazabilirsin.
Üstelik işitme ve görme engelli yolcularımız da kolaylıkla kullanabilir.
2 numara “PARAŞÜT”
Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal operasyonlarını daha verimli yönetebilmek için kurulan bir ekip.
3 numara “ONEDİO”
Onedio, Türkiye’nin ilk içerik tabanlı sosyal ağı olarak yayın hayatına başladı. Yeni Medya Düzeni’ ni yeni çağın sosyal ağ dinamiklerini göz önünde bulundurarak en popüler haber, fotoğraf, galeri ve videolarına tek bir noktadan ulaşıp eğlenceli testler çözerken aynı zamanda Onedio’ nun içeriğine de katkıda bulunabiliyor.
Girişimci olmak için yaşadığın yere, elindeki olanaklara, yaşına değil de fikrine bakılmakta. Bu yüzden gelişmekten ve geliştirmekten çekinme !