Firmaları Tanıyalım 3- Siemens

Merhabalar, yazı serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bugün anlatacağımız firma; kendi sektöründe lider ve aynı zamanda Avrupa’nın en büyük teknoloji holdingine sahip, evet o firmamız Alman disiplinini içinde bulunduran “Siemens”.

Yıllardan 1816 ve takvim yaprakları 13 Aralığı gösterirken Siemens’in kurucusu olan Werner Siemens dünyaya geldi. Her zaman sorumluluklarının bilincinde olan, kardeşlerinin bakımını üstlenen biri olarak büyüdü ve topçu okulunda mühendislik eğitimini aldı.

Berlin’de mühendislik grubuna girmeyi istesede oradan olumsuz cevap alınca eğitimine askeriyede devam etti ama askeriyede olması onun bilimle uğraşmasına, fizik, kimya gibi bilimsel konularla ilgilenmesine engel teşkil etmedi. Tabi yıllar geçti ve bazı yapmış olduğu suçlarından dolayı kendisine 5 yıl ceza verildi. Ama bilim insanımız Werner Siemens yine pes etmedi. Cezaevinde bile elindeki imkanlarla kaldığı odayı bir laboratuvara çevirmiş ve burada elektroteknik için yeni yöntemler geliştirmişti.

Cezasına af geldikten sonra Werner oturup düşünüyor ve diyor ki, “ben yaptığım bu icatlardan para kazanmak istiyorum” hayatını o şekilde yönlendirmeye çalışıyor. Genel anlamda bakıldığında da Wener’in yaptığı icatlar hayatımızı kolaylaştıracak, pratikleştirecek şeylerdi.

Yabancı-Firmaları-Tanıyalım-1-Siemens-görsel-2

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere “elektroteknik” alanında çalışmalar yaptı. Bunlara örnek verecek olursak; gümüş kaplamayı bulup bu yöntemin patentini almış ve kuyumculara satmış kazandığı parayla da kardeşini sanayisi daha gelişmiş diyerek İngiltere’ye göndermiş.

Koca yürekli Werner Siemens dediğinizi duyar gibiyiz.

Bununla da kalmayıp ayarlanabilir elektrikli telgraf düzeneği icat etmiş, ozon borusunu bulmuş ve daha niceleri ama gayret eden, çabalayan her insanın bir dönüm noktası vardır düşüncesini savunan bizler, bakalım Werner’in dönüm noktası neydi?

Yabancı-Firmaları-Tanıyalım-1-Siemens-görsel-3

Arkadaşı Halske ile firma kuruyorlar ve 1848 yılında yeni kurulan firmalarına devletten teklif geliyor. Teklif şu: “Berlin – Frankurt arasına telgraf hattını çekmek.”. Bu görevi başarıyla yerine getiriyorlar ve diğer ülkelerden de teklifler geliyor, ünleniyorlar.

Neden Werner Siemens’i bu kadar anlattık ? Çünkü Werner aslında işe sadece bir marka yaratmak fikriyle çıkmışken kendisi, kendi hayatı bir marka oldu.

Yabancı-Firmaları-Tanıyalım-1-Siemens-görsel-4

Şimdi geçelim günümüzdeki Siemens’e.

Günümüzdeki Siemens’in yönetimi Almanya’nın Münih ve Berlin şehirlerindedir. Siemens’in kendi verilerine göre dünya çapında, 190 ülkede tahmini olarak 480.000 kişi çalıştırmaktadır. Üç ana sektörde faaliyet göstermekte bunlar: sağlık, endüstri ve enerjidir.

Siemens çalışanlarına, Siemens dendiği zaman aklınıza ilk ne geliyor sorusu yöneltildiğinde cevap olarak tanınmışlık ve bilinirlik diyorlar. Sosyal sorumluluk olarak ise inovasyona verdikleri önem kaçınılmaz.

2015 yılında Siemens, Türkiye ekonomisine 3,2 milyar TL brüt katma değer sağladı.

Yabancı-Firmaları-Tanıyalım-1-Siemens-görsel-5

Siemens’in çalışanlarına sunduğu imkanlarını inceleyecek olursak; kendi bünyesinde çalışana verdiği en büyük fayda “çalışan istediğinde” olabildiğince gelişimine fayda da bulunmak. Neden istediğinde dedik, çünkü zorla, illa bu eğitimi alacaksın diye bir cümle kullanmıyorlar. Çalışanının güçlü yönlerini ortaya çıkartmak için yardımcı olmaya çalışıyorlar, her sene 100 ‘den fazla eğitim olanağı sunuyorlar. Eğer “Ben Siemens’in üretimi nasıl yaptığını tam anlamıyla kavramak istiyorum.” diyorsanız sizi yurt dışındaki fabrikalarına gönderip oradaki çalışanlarla iletişime geçme ve üretim, depo ziyaretleri yapmanız için olanak sunuluyor.

Yabancı-Firmaları-Tanıyalım-1-Siemens-görsel-6

Siemens çok geniş bir alana sahip olduğu için kariyerinize illa girdiğiniz pozisyonda devam etme şartı yok, kendimi bu firmada daha iyi ifade edebilirim dediğiniz farklı bir firma varsa oraya yönlendirilebiliyorsunuz. Dilerseniz home-office imkanı da sunuyor ve işlerinizi evden de yürütebiliyorsunuz.

Peki bu denli geniş bir firmada staj yapmak için şartlar neler?

  • Yaz stajı için stajınızın zorunlu olması
  • Üniversitenizin 3. Veya 4. Sınıfı bitiriyor olmanız (meslek yüksek okullarında sınıf gözetilmiyor.)
  • Siemens de daha önce staj yapmamış olmanız

Benimde başvuru yaptığım Siemens;

Cv’niz incelendikten sonra, olumlu olduğuna dair bir mail ve 5 gün içerisinde mail adresinize; “Genel Yetenek Testi gönderilecektir.” maili geliyor. (Spam kutusuna bakmanız da fayda var.) testlerini de gerçekten çok profesyonel bir şekilde hazırlamışlar oturum şeklinde açıyorsunuz. Toplamda 45 soru ama 15 soruluk oturumlar şeklinde ilerliyorsunuz. Onaylayıp gönderdikten sonra bekleme aşamasına geçiyoruz.

Testten en yüksek alan kişiler nisan ayının 3. Haftasında açıklanıyor ve sizi mülakata çağırıyorlar. Mülakatın İngilizce olduğu söylenmekte. Eğer her mülakatınız olumlu sonuçlanırsa Kartal veya Gebze lokasyonlarında staj yapma imkanınız oluyor.

Sağlanan olanaklar arasında personel servisi, asgari ücretin %30’u ve öğle yemeği veriliyor. Söylemeden geçmeyelim çok zengin bir öğle yemekleri var J

Bu arada Siemens  16-19 Mart tarihlerinde İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Win Eurasia fuarında Siemens İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy, Endüstri 4.0’daki gelişmeleri katılımcılar ile paylaşacak.

https://www.youtube.com/watch?v=mmHz1YcNpcs

Yabancı-Firmaları-Tanıyalım-1-Siemens-görsel-7.

Başvuruları;

http://www.siemens.com.tr/web/1203-10724-1-1/siemens_turkiye_-_tr/siemens_turkiye/is___kariyer/staj_olanaklari

Sitesinden yapabilirsiniz ? Başvurular 1 şubatta açıldı ve 28 şubatta bitecek.

Yerli Firmaları Tanıyalım Yazılarımıza bakmayı unutmayınız..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Pin