Endüstri Mühendisliği ‘nin Neresindeyim

Başlıktan da anlaşılacağı üzere diğer mühendislik dallarına oranlar daha geniş bir çalışma alanı yelpazesine  sahip olan endüstri mühendisliği hakkında konuşacağım.

Endüstri mühendisliği konusunda nasıl bir karar aldığımı ve bu yola nasıl çıktığımı buradan okuyabilirsiniz. Ancak ben şimdi biraz daha farklı konulara değinmek istiyorum.

Bu mühendisliği araştırmaya başladığım zaman aslında birçok yorum olmasına rağmen derli toplu olmayan; farklı anlamlara çekilen bazı yazılara denk geldim ve ciddi bir çalışma yapılması gerektiğine  karar verdim.

Bu süreçte en yararlı araştırmanın mühendisliğin sözlük anlamını anlatmaktan ziyade,  farklı üniversitelerden mezun olan ve farklı sektörlerde; departmanlarda görev alan kişilerle soru- cevap yaparak aktif ve canlı bir öğreti hazırlamaya çalıştım.

Bu yazıyla birlikte endüstri mühendislerinin neler yaptığına, nerelerde hangi sektör ve departmanlarda çalışabildiklerini biraz inceleyeceğiz.

Böylece hem endüstri mühendisliği okuyor olup hangi bölümde çalışacağına karar verememiş hem de araştıran, üniversiteye hazırlanan arkadaşlarımın yoluna ışık tutmuş olmayı diliyorum.

endustri-muhendiliginin-neresindeyim-görsel1

Endüstri mühendisliği diğer mühendislik dallarına göre insanı daha merkezde bulunduran bir alandır. Kesinlikle sosyal ama matematik ve yazılım bilgisini de içerisinde bir hayli barındıran bir mühendislik dalıdır.

Tercih edecek arkadaşlara; düşündüğünüz okulların endüstri mühendisliğini nasıl işlediğini öğrenmenizi, oralarda okuyan arkadaşlardan ya da sitelerindeki eğitim planlarından bilgiler edinmenizi tavsiye ederim. Bunu şöyle bir örnekle açıklayabilirim; bir okul makine ağırlıklı gösterirken, diğer okullar yazılım veya işletme ağırlıklı gösteriyor olabilir. Dolayısıyla tercihlerinizi yaparken bu gibi durumları göz önünde bulundurmanız oldukça faydalı olacaktır. Bu tercihleri yapıyorken geleceğinize daha geniş bir pencereden bakabilmeli ve bu mesleğin getirebileceği kararlılığı; araştırmacılığı; analitik düşünmeyi; stres ve zaman yönetimi konularında başarılı olabileceğinizden emin olmalısınız. 

Eğer kendinizden eminseniz ve bu bölümü seçip başladıysanız sizlere hayırlı olsun diyorum. Uzun ve güzel bir yola çıkmaya hazır mısınız? Bence bu süreçte okula başlamadan önce endüstri mühendisliği hakkında bildiklerinizi yazın ve daha sonra her yıl neler öğrendiğinizi; neleri öğrenmeniz gerektiğini kendinize bir görev edinin.

4 yıllık eğitimin ilk yılında temel dersler alınırken 2. yılında mühendisliğe hazırlık dersleri alınıyor. 3. sınıfa geçtiğinizde ise artık ana derslerini almaya başlamış oluyorsunuz. Bunu unutmayın ve ilk seneleri sorunsuz bir şekilde iyice öğrenerek geçmeye bakın.

Hepinize en içten dileklerimle başarılar diliyorum ve serimi severek takip etmenizi umuyorum.  Aklınıza takılan, detaylandırmak istediğiniz sorular için mesaj ve yorumlarınızı bekliyorum :))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Pin