Ceo Kavramının Mucidi – Lido A. Iacocca 2

Önceki yazımızda hayat hikayesine değindiğimiz Lido Iacocca ‘nın şimdi iş hayatında profesyonelleşmesini ve kitaplarını inceleyelim.

ceo-kavraminin-mucidi-görsel-3

Başarılara devam:

Ford Mustang’ın sağladığı muazzam başarıdan sonra, Lee 10Aralık 1970 de Ford firmasının yönetim kurulu başkanı oldu. Burada artık tasarlamak, üretmek ve satmak yerine maliyetleri düşüren ve karlılığı arttıran yöntemlerle ilgilenme durumunda idi. Kaybedenleri Terket (Shuck The Losers) diye bilinen bir program başlattı. Bu program yöneticilere 3 yılda bölümlerini kâra geçirmek veya bölümleri satmak alternatiflerini getiriyordu. Ayrıca diğer bir çok  projeyi hayata geçirdi. Bu projelerden ikisi HONDA ile ortaklaşa araba üretmek ve bir mini-van geliştirmekti. Bu projelerden ikisi de Henry Ford II tarafından reddedildi. Mustang’da kullanılan yaklaşımdan yararlanarak 1000 kilodan hafif ve 2.000 dolardan ucuz PINTO arabasını geliştirdi. Amaç pazardaki bu tür yabancı arabalarla rekabet edebilmekti. Bu arabalara arkadan çarpıldığında benzin tanklarının alev alması ve bu olayın gerektiğinden fazla medyada konu edilmesi nedeniyle proje istenildiği kadar başarılı olamadı. Başarısızlık yaşandıktan sonra ve Lee, Henry Ford II ile yaşadığı anlaşmazlıklardan dolayı 1978 Temmuz’unda işten kovuldu.

ceo-kavraminin-mucidi-görsel-4

Lee, 2 Kasım 1978 de Chrysler firmasından ilginç bir teklif aldı, Chrysler bir çıkmazdaydı ve çıkış için Iacocca ’nın güçlü yönetimine ihtiyaç duyuyorlardı. Görevi kabul etmesi için ileri süreceği koşulları ve özellikle kayıtsız şartsız hakimiyetini kabul etmeye razıydılar. Lee, bu firmanın önce genel müdürü ve kısa bir süre sonra başkanı olarak devam etti. İçeride yaşanan tüm sorunları birer birer çözmeye koyuldu. Bölümler arasındaki iletişim bozukluklarını çözdü, vasıfsız çalışanları işten ayırdı ve ekonomik sıkıntılar için hükümete başvurarak firmaya hükümet kaynaklı kredi sağlanmasını talep etti. Firmadaki sendika ile sıkı bir pazarlık yaparak kriz dönemini atlatıncaya kadar ücretlerde ve yan ödemelerde kesintilerin yapılmasını sağladı.1983 yılında Lee, Chrysler firmasını tekrar ayakları üzerinde durur hale getirebildi ve 13 Temmuz 1983’te bütün hükümet kredilerini geri ödedi.

Chrysler’deki yönetim başarısıyla dünyanın önde gelen yöneticileri arasına girdi. Emekliye ayrıldıktan sonra yönetim kurullarında görev aldı, kendi adını taşıyan vakıf ile ilgilendi. Kitaplarıyla gündeme oturdu. Kitap; Where Have All The Leaders Gone” (Bütün Liderler Nereye Gitti?) Kitap genel olarak adıyla çok fazla dikkat çekse de özellikle sadece şirketleri değil, politikacıları da değerlendiriyor. İş adamı ve yöneticilere önerilerde bulunuyor, eksikliklerini ortaya koyuyor. Özellikle de “10 C” ile dikkat çekiyor ve bu kapsamda “Liderlerin sahip olması gereken ortak özellikleri” vurguluyor.

Iacocca ile 10 C :

 

ceo-kavraminin-mucidi-görsel-5

1.Merak (Curiousty):  Merak içinde olun. “Neden?” diye sorun, “Neden olmasın?”  sorusu hayat felsefeniz olsun.

2.Yaratıcı (Creative): Hep daha farklı bir yol arayın. çözüm varsa n+1 ‘inci yolu bulun.

3.İletişim (Communication): Konuşmalarınızda karşınızdakini etkileyin, akıcı ve mantıklı konuşun.

4.Karakterli (Character): Karakter sahibi lider, doğru ve yanlış arasındaki farkı bilen ve doğru olanı yapabilen kişi anlamına gelir. İnsanları ırklarıyla, cinsiyetleriyle, renkleriyle karşılaştırmayın.

5.Cesaretli (Courage): Karanlık yoldan gitmekten korkmayın aksine oradan gidin ki arkanızdaki kişiler için ışık tutun.

6.İnanç (Conviction):  Belli bir amacınız olsun ki hırslı ve başarılı olun.

7.Karizma (Charisma): Fiziksel olarak değil ama mantıksal olarak karizmatik olun. Hep özenilen ve dikkat çeken fikirleriniz olsun.

8.Bilirkişi (Competent): Ne yaptığınızın farkında olun. Bunun dışında etrafınızdakilerin de ne yaptığını takip edin.

9.Sağduyu (Sommon sense): Sağduyulu olun, uzlaşmaya açık olup fikirlere saygılı olun.

10.En Buyuk C: Krız (Crises): Görevlendirmelerinizi mantık çerçevesinde yapın. İnsana özeliklerine göre görev verin ki yapamayınca başarısızlıkla sonuçlanmasın.

Lido A. Iacocca ‘nın diğer kitaplarını incelemek isterseniz; buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş
Paylaş
Tweetle
Pin